Onze Wintercatalogus, na de zomertentoonstelling nu ook in een online jasje, geeft een overzicht van een tiental stromingen van vroeger tot nu met de bijbehorende schilderijen in onze collectie. Wij laten zien hoe kunstenaars zich mee lieten voeren met de onvermijdelijke stroom aan veranderingen die hun tijd met zich meebracht en hoe ze daar hun eigen stempel op drukten. Uw favoriete periode zit er vast wel bij. Hieronder alvast een kennismaking met wat u ‘stroomopwaarts’ gaat aantreffen.
Kleurrijk en feestelijk zijn de onderwerpen. Van grote kunstenaars, en kleine meesters. Vaak kunstenaars die de roem niet zochten. Maar schilderen kónden ze en deden ze. Met inzet, talent en liefde. Met vakmanschap en overtuiging. Authentiek werk, in prima conditie. Met ruilrecht zelfs. ’t Is volop genieten, in Ede.
Wilt u langskomen? U bent van harte welkom, wij houden gepaste afstand maar ontvangen u gastvrij met een kop koffie en rond vier uur met een glas Salentein. Wilt u een specifiek kunstwerk in privacy bekijken, maak dan een afspraak, dan hangen wij het voor u in een aparte ruimte.
19 december 2020 t/m 9 januari 2021
Open: dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur
open zondag: 20 december
en op afspraak: 0318-652888 of info@simonisbuunk.nl
De 18e eeuw is de eeuw van de Verlichting. Nieuwe werelden openen zich, de rede en wetenschap krijgen de ruimte, men onderzoekt, verkent. Portretten zijn intiem, licht, verfijnd. Bloemstillevens verraden kennis van plantkunde. Door groeiende belangstelling voor de Nederlandse topografie wordt het dorps- en stadsgezicht populair, getekend of geschilderd zoals het echt is, in koele kleuren. Vanuit Frankrijk waaien rococostijl en classicisme over, maar krijgen niet echt voet aan de grond.
Romantiek idealiseert, verhevigt. Ongerepte natuur, boeren, vissers, herders, zeilende platbodems, dorpen, steden, dieren, stillevens. Alles glanst, is mooi, idyllisch, groots, mysterieus. Romantiek is gevoel, verbeelding, warmte, fantasie, theater. Nauwkeurig geschilderd, met grote aandacht voor details.
De schilders van de Haagse School liggen dwars, wenden zich af van de Romantiek. Ze trekken naar zee en naar drassige polders met sloten. Doek en ezel gaan mee. Andere sfeer, ander licht. Haags licht.
Amsterdamse impressionisten. Kunst is passie is het motto. De onderwerpen liggen op straat. Volkse cafés, danshuizen, havens en bouwputten. Persoonlijke en sociale betrokkenheid. Heftige penseelvoering in dramatisch kleurpalet van bruinen, roden en zwart, met witte accenten.
Het impressionisme heet niet voor niets zo. Het geeft kortstondige indrukken weer. Snel geschilderd, in krachtige streken, met aandacht voor lichteffecten. Actie, beweging, buiten werken, de wisseling der seizoenen, de bruisende stad. Dansvloeren, stoute handen en de zelfkant incluis. Heftig soms.
Het Zeeuwse licht. Stralende lichteffecten, pijn aan de ogen. Schreeuwend felle streepjes verf, heldere prismatische kleuren. Grote namen in Domburg op Walcheren.
Avant-gardisten zijn het. Individualisten ook, in een bereidwillig klimaat. Parijs, Amsterdam, rond de start van de twintigste eeuw. Stijlen, scholen, stromingen wentelen om elkaar heen, overlappen elkaar. Op weg naar het expressionisme, in luministisch licht.
Gezapigheid troef. Groningen, 1918. Dan richten kunstenaars De Ploeg op. Om de kunst ‘te ontginnen’. Opeens wint kleur van grauwe middelmaat. Ongehoorzaam en vrijmoedig zijn ze. Jan Wiegers voorop. Vlammend, driftig, puur, uitbundig. Noordelijk expressionisme.
Over en uit. Vanaf nu zijn schilders geen verslaggevers meer. Ze stellen hun eigen gevoelens centraal. De emoties die mens en natuur bij henzelf oproepen. Die worden onconventioneel verbeeld. Spontaan, rechtstreeks, kleurrijk, fel contrasterend, expressief.
Stromingen. Ze zijn er, ze blijven er. Naast CoBrA en abstractie ook traditionele beeldhouwers, magisch realisten en figuratieve aquarellisten. Onder meer. Opmerkelijk: de herleving van de Haagse School Middelpunt is Pulchri, galerie en welkom café.
Beelden en objecten. Brons, staal, hout, natuursteen, klei, gips, beton of keramiek. Rond en aaibaar, hoekig en stroef. Altijd driedimensionaal.